Šarišské zvyky počas Lucie

13.12.2006 Celý región

Hanušovce nad Topľou 13. decembra (TASR) - Očista domácností a hospodárskych budov od zlých duchov dominovala v minulosti počas 13. decembra - na Luciu v šar...
Hanušovce nad Topľou 13. decembra (TASR) - Očista domácností a hospodárskych budov od zlých duchov dominovala v minulosti počas 13. decembra - na Luciu v šarišských obciach. Realizovali ju zdatnejšie ženy, zahalené do bieleho rúcha, ktoré husacím krídlom povymetali všetky kúty obydlí, prechádzajúc po obciach z domu do domu.

Podľa pracovníkov Vlastivedného múzea v Hanušovciach, ktorí dnes TASR informovali, na Luciu začal gazda v domácnosti robiť \"Luciin stolček\", ktorého zhotovenie sa muselo zaobísť bez jediného klinca. Jeho príprave sa venoval každý deň až do 24. decembra. Na Štedrý večer potom zobral stolček na polnočnú omšu, posadil sa naň a údajne videl okolo oltára tancovať všetky strigy z dediny. Vracajúc sa z kostola domov, sypal za sebou mak, aby ho strigy nechytili. V niektorých obciach jedli ľudia cesnak, aby ním odohnali démonické bytosti. Na niektorých domoch zase kreslili krížik, aby zabránili príchodu zlých duchov do domácnosti.
Ochranné praktiky proti strigám na Luciu nepraktizovali Rusíni a Ukrajinci žijúci na východe Slovenska. Podobné vyháňanie duchov robili počas Juraja, kedy vyháňali prvýkrát dobytok na pašu, na zelený štvrtok pred Veľkou nocou a na Barbaru a Sávu 4. decembra.
 

Vyberte región